Ondernemer Coacht Ondernemer brengt 200ste match tot stand

Jos Blom van de B&G Food Factory en Robert Wielinga (Coach van Ondernemer Coacht Ondernemer) vormen het 200ste koppel van het project Ondernemer Coacht Ondernemer. Zij gaan de komende tijd met elkaar in gesprek om de vragen die Jos bij de explosieve groei van zijn bedrijf tegenkomt te bespreken. Tijdens de MKB Ondernemersavond die op 27 juni in het provinciehuis van Drenthe die geheel in het teken stond van coaching, deelden zij hun verhaal met  ruim 150 ondernemers. 

Zonder klik, is er geen match. De absolute voorwaarde voor een geslaagd coachtraject is een goede klik tussen ondernemer en coach. Irene de Groot, matchmaker voor Ondernemer Coacht Ondernemer: “In het eerste gesprek met Jos spatte de gedrevenheid en bevlogenheid er bij hem vanaf. Diezelfde bevlogenheid heeft Robert ook. Tel daarbij zijn enorme kennis van zaken en ervaring als ondernemer op  en ik wist dat dat een mooie match uit voort zou kunnen komen.”

Goede klik
Renate Groenewold, voormalig topschaatster en coach beaamde het belang van een goede klik met de coach volmondig. Zij hield die avond een boeiend en persoonlijk verhaal over haar sportcarrière, persoonlijke leven, de ups en downs en de rol van haar coach, Gerard Kemkers. Groenewold is na minder goede ervaringen, zelf op zoek gegaan naar de juiste coach. Uiteindelijk heeft ze 11 jaar lang met Gerard Kemkers gewerkt en successen behaald.

Groenewold beschouwt zichzelf als iemand die zichzelf voortdurend een spiegel voorhoudt. De coach speelt hier een hele belangrijke rol in. Vragen als: wie ben ik, wat wil ik bereiken, hoe kom ik bij dat doel en heb ik nog plezier, passeerden continu de revue. Focus je op je sterke punten is haar belangrijkste les geweest.                                 

Do's and dont's
Geert Kamps, trainer en coach bij Windeffect besprak op een interactieve en speelse manier met de zaal wat coaching precies is en de do’s and dont’s van coaching. Coaching is in ieder geval niet het geven van advies. Robert Wielinga verwoordde het als volgt: “Je treft een ondernemer als hij besluiteloos is of twijfels heeft en een besluit moet nemen dat bepalend is voor de toekomst. Je helpt de ondernemer op weg, zodat hij of zij in staat is om zijn eigen koers te bepalen.” Enkele don’t s van coaching vloeien hier uit voort: meteen met oplossingen aankomen, adviseren en alleen maar zelf aan het woord zijn.

Hoe herken je een goede coach? Ofwel, wat zijn de do’s van coaching? Geert Kamps stelt dat een goede coach altijd de volgende vragen stelt: Wat wil je bereiken? Wat heb je al gedaan om dat te bereiken? Waar heb je zelf nog niet aan gedacht? Een simpel coachingsmodel waarbij de coach het proces bij de ander laat. De do voor de coaches? Coachen begint bij jezelf. Durf je open te stellen.

Het enthousiasme van de sprekers kwam over op de zaal. Jos Blom mocht als cadeau voor de 200ste match aan een andere ondernemer een cheque uitreiken voor een gratis coachgesprek. Dat gebeurde meteen: Simon Kooger van DTC uit Groningen zocht Jos direct op. Na de bijeenkomst waren enkele coaches van Ondernemer Coacht Ondernemer nog actief in speeddatesessies.

Ook interesse in coaching? Klik hier!