Ondernemer Coacht Ondernemer bereikt 100ste match

Ondernemer Coacht Ondernemer bereikte vandaag haar 100ste match. Het project is een initiatief van VNO-NCW Noord, waarbij startende en ervaren ondernemers worden gekoppeld aan een collega-ondernemer, die een coachende rol op zich neemt.

Het project, dat wordt ondersteund door ING en de provincie Fryslân, geeft ondernemers in Noord-Nederland de mogelijkheid om te sparren met een coach, die op basis van hun vraag of specifieke behoeftes worden gematcht aan één van de coaches uit de vaste pool. Het project is een succes: in een jaar tijd werden er 100 vruchtbare ‘koppels’ gevormd.

100ste match

De 100ste match is tussen Jurrie van Veen van WTW-filters en coach Harry Bulthuis. Van Veen wendde zich tot Ondernemer Coacht Ondernemer met de vraag hoe hij zijn bedrijf goed in de markt kan zetten. WTW-filters is een webshop met warmte-terugwin-systemen maar tegelijkertijd levert het bedrijf service en onderhoud op dit gebied.

Juist die combinatie maakte het Van Veen lastig om zich te profileren. “Daarbij had ik de vraag of we op de juiste weg zijn”, vertelt Van Veen. Bulthuis, ervaren in marketing, heeft ze geleerd om focus te houden. “De match was perfect voor ons. Eerst uitvoeren zei hij en dan pas beginnen aan het volgende idee.”  Inmiddels heeft het bedrijf zeven nieuwe mensen in dienst genomen en dat betaalt zich uit in stijgende verkopen. Van Veen: “We zijn nu toe aan de volgende stap: export.”

Spiegel

De rol van de coach is om ondernemers in de start- en groeifase van het ondernemerschap door middel van begeleiding, ondersteuning, verantwoording en aanmoediging te coachen. Coaching gaat om het ‘voorhouden van een spiegel’. De coaches lossen het probleem van de ondernemer niet op, maar hebben een begeleidende rol. Als ondernemer ga je zelf aan de slag, waarbij de coach een spiegel voorhoudt en vragen stelt waarmee de ondernemer zijn of haar inzichten vergroot vanuit nieuwe, soms onvermoede invalshoeken. 

Nieuwe inzichten

Gedeputeerde Sander de Rouwe: “Door ondernemers succesvol te coachen zorg je voor meer succesvolle ondernemingen. Dit zorgt niet alleen voor meer werkgelegenheid, maar ook dat exportkansen worden vergroot. Zo draagt het project bij aan het versterken van het ondernemersklimaat in Noord Nederland.”

MKB Noord-voorzitter Gerard Kremer is één van de ambassadeurs van Ondernemer Coacht Ondernemer. Als ondernemer weet hij hoe je bedrijf bezit neemt van je tijd en aandacht. Ruimte om na te denken over het functioneren van het bedrijf was er niet. “De laatste paar jaren heb ik het geluk gehad om iemand te vinden met wie ik, vrijblijvend, kon sparren”, zegt Kremer. “De inzichten die dat heeft gegeven stelde mij in staat om anders te reageren in de dagelijkse praktijk en nieuwe inzichten te verwerven. Die mogelijkheid wil ik andere ondernemer ook geven.”