'Een coachingsgesprek geeft ondernemers het inzicht dat ze veel meer kunnen realiseren'

Ik ben ooit gecoacht gecoacht door mijn leidinggevende. Dat was geen succes. Een ‘baas’ is namelijk geen onafhankelijke coach en hij en ik hadden vaak tegengestelde belangen. Hierdoor bleven de gesprekken oppervlakkig.

Dat kan beter, heb ik altijd gedacht. Daarom ben ik coach voor ondernemers geworden. Belangrijk is dat ik als coach onafhankelijk, respectvol, met inlevingsvermogen en professioneel ben. Pas dan kun je een goed coachingsgesprek voeren.

Het is een mooi vak, waarbij je deelt in de successen van de ondernemers die je coacht. Eens heb ik bij een startende ondernemer alle gewenste ondernemerscompetenties uitgelegd aan de hand van een tekening. De ondernemer is succesvol geworden. Vele jaren later herinnerde deze ondernemer mij eraan dat precies dat plaatje ervoor had gezorgd dat er een hele sprong vooruit was gemaakt.

Dat geeft mij een goed gevoel en daarom ben ik ook matchmaker geworden bij Ondernemer Coacht Ondernemer. Als matchmaker inventariseer ik de coachingsvraag bij een startende of groeiende ondernemer. Na dit gesprek zoek ik de best passende coach van Noord-Nederland en breng ze met elkaar in contact.

Een goed coachingsgesprek levert heel veel op: inspiratie, zin in ondernemen en plezier. Dilemma’s worden gedeeld waardoor lastige beslissingen gemakkelijker en sneller genomen worden. Daarna volgt het succes bijna vanzelf. Maar het belangrijkste is eigenlijk dat een coachingsgesprek ondernemers het inzicht kunnen geven dat ze veel meer kunnen realiseren dan ze zelf ooit voor mogelijk hebben gehouden.

 

Wiebe Knobbe